Hormoonhuishouding

Informatie over late effecten

Hormoonhuishouding

Sommige behandelingen voor hodgkinlymfoom kunnen de hormoonproducerende organen, zoals de schildklier, bijnieren, eierstokken en zaadballen aantasten, waardoor de hormoonhuishouding kan veranderen.

De behandeling
Wanneer u één van onderstaande behandelingen heeft ondergaan, kan het risico op een veranderende hormoonhuishouding verhoogd zijn:

Radiotherapie
Radiotherapie op de (onder)buik, waarbij de geslachtsorganen of bijnieren in het bestralingsgebied hebben gelegen.

Radiotherapie op de hals, waarbij de schildklier in het bestralingsgebied heeft gelegen. Voor meer informatie gaat u naar de pagina schildklieraandoeningen.

Chemotherapie
Chemotherapie die van invloed kan zijn op de geslachtsorganen. Voor meer informatie gaat u naar de pagina vruchtbaarheid.

Welke aandoeningen kunnen er ontstaan?
Bij onvoldoende aanmaak van hormonen kunnen bepaalde organen of weefsels minder goed functioneren. Onvoldoende aanmaak van geslachtshormonen kan effect hebben op de vruchtbaarheid en bij vrouwen leiden tot een vervroegde menopauze, en onvoldoende aanmaak van de schildklierhormonen door de schildklier kan leiden tot extreme vermoeidheid en overgewicht.

Klachten verminderen
Wanneer er onvoldoende aanmaak van een bepaald hormoon is, is het in de meeste gevallen mogelijk om dit hormoon toe te dienen. Afhankelijk van de hoeveelheid hormonen die iemand nodig heeft en hoe lang er al een tekort is in het lichaam, zullen door het toedienen van extra hormonen de klachten mogelijk verdwijnen.