Depressie

Wanneer u genezen bent van kanker breekt er een periode aan waarin het ziekteproces moet worden verwerkt. Dit is vaak niet gemakkelijk. Het is lastig om de dagelijkse bezigheden weer op te pakken, omdat de behandeling uw lichaam heeft verzwakt en er sprake kan zijn van vermoeidheid. Daarnaast zijn de angst voor het terugkomen van de ziekte, de controles die volgen na de behandeling, en het mogelijk optreden van late bijwerkingen een extra belasting. Ook herinneringen zoals de dag van de diagnose, de eerste behandeling en het moment waarop u hoorde of de behandeling was aangeslagen zult u niet snel vergeten en kunnen verschillende gevoelens met zich meebrengen, die niet altijd door buitenstaanders worden begrepen.

Het verwerken kan stress en emoties veroorzaken. Wanneer deze u te veel worden, kan dit leiden tot een depressie: een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door het verlies van levenslust en/of een terneergeslagen stemming.

Snel naar: Wat kan ik doen?

Symptomen

Symptomen die kunnen voorkomen bij een lichte tot zware depressie:

  • oververmoeidheid
  • hopeloos gevoel
  • slecht slapen of juist heel veel slapen
  • angstaanvallen
  • veel huilen of juist helemaal niet kunnen huilen
  • het vermijden van alles wat met kanker te maken heeft
  • verander(en)d eetpatroon en lichaamsgewicht

Niet al deze symptomen hoeven op te treden als u last hebt van een lichte tot zware depressie.

Wat kan ik doen?

Als u denkt last te hebben van een depressie, is het verstandig contact op te nemen met uw behandelend specialist of huisarts. Probeer altijd over uw problemen te praten met mensen die dicht bij u staan. Praten is een goede manier om problemen te verwerken. Ook het praten met lotgenoten kan belangrijk zijn bij het verwerkingsproces. Soms is het nodig een depressie te behandelen met medicatie en professionele hulp.

Via patiëntenvereniging Hematon kunt u in contact kunt komen met lotgenoten.