Afwijking in de bloedvaten

De kransslagaders zijn twee uit de grote lichaamsslagader (aorta) ontspringende slagaders die als een krans om het hart liggen en de hartspier van zuurstof voorzien. Door een behandeling met radiotherapie op de borstkas neemt het risico op aderverkalking in deze slagaders toe.

Aderverkalking, ook wel arteriosclerose of atherosclerose genaamd, begint vaak met een onschuldige vettige aanslag in de wand van de slagader. Vettige bestanddelen uit het bloed zoals cholesteroldeeltjes, nestelen zich gemakkelijk op deze vettige aanslag. Hierdoor kan er een plaque in de binnenwand van de slagader ontstaan. De binnenste vaatwand groeit hierdoor naar binnen. We noemen dit slagaderverkalking. Het resultaat is een vernauwde slagader.
Bestraling kan leiden tot beschadiging van de binnenbekleding van de bloedvaten (het endotheel). Deze beschadiging kan leiden tot versnelde slagaderverkalking, vaatvernauwing en uiteindelijk bloedpropjes.

Angina Pectoris en hartinfarct

Indien er vernauwingen in de kransslagaderen ontstaan, kan bij inspanning of stress de doorbloeding van het hart tijdelijk verminderen. Er ontstaat dan pijn op de borst, in de medische termen ook wel ‘angina pectoris’ genaamd. Als een bloedvat verstopt raakt door een bloedpropje stopt de bloedvoorziening naar een deel van het hart met als gevolg een hartinfarct. Het achterliggende gebied krijgt dan geen zuurstof meer en dit deel van het hartweefsel sterft dan af.

Kransslagaders

 

Wilt u meer weten?

Dan kunt u naar de website van de Nederlandse Hartstichting gaan.