Schildklierkanker
Bent u in het verleden bestraald op de hals, zoals bij een mantelveldbestraling, dan is de kans dat u jaren na de bestraling schildklierkanker krijgt wel verhoogd, maar toch erg klein. Schildklierkanker is een zeldzame soort kanker en komt ondanks dat er veel mensen worden bestraald niet veel voor (minder dan 1%).
Snel naar: Wat kan ik doen?
Symptomen
De symptomen van schildklierkanker kunnen zijn:
- Zwelling onder in de hals die meebeweegt bij het slikken
- Heesheid
- Zwellingen ergens anders in de hals, welke dan duiden op uitzaaiingen
Schildklierkanker wordt vaak ontdekt doordat er een zwelling of knobbel in de schildklier voelbaar is. In het overgrote gedeelte van de gevallen (95%) blijkt het een goedaardige zwelling te zijn, ook wel nodus genoemd. Meestal werkt de schildklier op dat moment gewoon goed. Er zullen dus geen klachten van een te snel of te traag werkende schildklier zijn.
Het risico
Het risico op schildklierkanker na een bestraling op de hals is minder dan 1%. In de algemene bevolking ligt dit risico op minder dan 0,25%. Schildklierkanker is dus een zeldzame soort kanker.
Wat kan ik doen?
Wanneer uw specialist of huisarts schildklierkanker vermoedt, zal er eerst een aantal onderzoeken volgen. Er zal bloedonderzoek gedaan worden en een echografie gemaakt worden waarbij er met een naald cellen uit de schildklier worden gehaald. Deze cellen worden vervolgens onderzocht op kankercellen. Daarnaast kan er ook nog een radioactieve scan of een CT-scan gemaakt worden.
Als er sprake is van schildklierkanker wordt een deel of de gehele schildklier operatief verwijderd. Daarna volgt dan vaak nog een behandeling met een radioactief jodium.
De prognose voor schildklierkanker is vaak zeer gunstig, zelfs wanneer er al sprake is van uitzaaiingen.