Borstkanker
Borstkanker of mammacarcinoom is een vorm van kanker die uitgaat van het melkklierweefsel in de borst en is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Bij 1 op de 8 vrouwen wordt borstkanker ontdekt. Ook mannen kunnen borstkanker ontwikkelen, maar dit komt zelden voor.
Snel naar: Wat kan ik doen?
Een behandeling met radiotherapie op de borstkas voor het 40e levensjaar, bijvoorbeeld bij een mantelveldbestraling of een bestraling op het mediastinum of de oksel, verhoogt het risico op het ontwikkelen van borstkanker aanzienlijk. Het risico na 30 jaar ligt tussen de 10 tot 30% en is daarmee vergelijkbaar met het risico van vrouwen die behoren tot een familie met erfelijke borstkanker. Het risico is verhoogd vanaf 8 tot 10 jaar na de behandeling en is afhankelijk van de leeftijd tijdens de bestraling. Het risico bij vrouwen bestraald onder de leeftijd van 25 jaar is hoger dan bij vrouwen bestraald tussen de 25 en 40 jaar.
Het risico neemt af wanneer u tijdens de behandeling voor hodgkinlymfoom vroegtijdig onvruchtbaar bent geworden of in de overgang bent gekomen door bijvoorbeeld een behandeling met chemotherapie. Dat komt doordat vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) de kans op borstkanker verhogen. Ook vrouwen die geen hodgkinlymfoom hebben gehad, hebben een lagere kans op borstkanker als zij jong in de overgang zijn gekomen. Vrouwen die vóór het 45e levensjaar in de overgang komen, worden vaak behandeld met hormonen om de overgangsklachten te verminderen. Mogelijk wordt de verlaging van het risico op borstkanker daardoor weer teniet gedaan. Omdat dat nog niet duidelijk is, wordt hier nog onderzoek naar gedaan.
Tegenwoordig wordt er bij de behandeling rekening gehouden met de verhoging van het risico op borstkanker door gebruik te maken van lagere bestralingsdoses en kleinere bestralingsvelden. Hierdoor zal het risico naar verwachting de komende jaren afnemen. Maar ook dan blijft het risico hoger dan in de algemene bevolking. Het is daarom belangrijk dat u zich bewust bent van dit risico en dat u zich regelmatig laat controleren door middel van een borstfoto, een zogenaamd mammogram, en/of een MRI.
Wat kan ik doen?
Meer informatie over de aanbevolen screening voor borstkanker na hodgkinlymfoom kunt u vinden op de pagina screening op borstkanker.