Longkanker

Longkanker is de verzamelnaam voor een aantal kwaadaardige tumoren uitgaande van de long. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 10.500 nieuwe gevallen gediagnosticeerd, waarvan ongeveer 60% man is en 40% vrouw is. Longkanker is na prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen en komt over het algemeen voor tussen de leeftijd van 55 en 80 jaar.

Een behandeling met radiotherapie op de longen (bijvoorbeeld bij een mantelveldbestraling) en/of een behandeling met chemotherapie geven een verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker. Het risico op het ontwikkelen van longkanker na de behandeling voor hodgkinlymfoom ligt na 20 jaar tussen de 5 tot 10%. Dit risico is hoger wanneer u behandeld bent met een combinatie van radio- en chemotherapie.

Patiënten die roken tijdens en na de behandeling hebben wel een 10 tot 20 keer zo hoog extra risico dan mensen die tijdens of na de behandeling niet roken. Het blijkt dat roken en een behandeling met radiotherapie elkaars ongunstige effecten versterken. Het is daarom van groot belang dat u stopt met roken tijdens en na de behandeling voor hodgkinlymfoom om zo het risico op het ontwikkelen van longkanker zo laag mogelijk te houden.