Verzwakking van het bot

Tijdens het opgroeien gaat botvorming vaak sneller dan botafbraak. Dit zorgt dat botten groeien en sterker worden. Naarmate u ouder wordt, zal dit proces langzaam omdraaien en zullen de botten juist weer in sterkte afnemen.

Snel naar: Wat kan ik doen?

Wanneer u in het verleden behandeld bent voor hodgkinlymfoom kan de afname van de botsterkte eerder beginnen. Verlies in botsterkte, ook wel botdichtheid genoemd, kan resulteren in osteoporose.

Osteoporose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een te lage botdichtheid. Dit kan ontstaan doordat er te weinig nieuw bot wordt aangemaakt of doordat er te veel bot wordt afgebroken. Het bot wordt zwak, waardoor er een grotere kans is om het bot te breken. Osteoporose kan voorkomen in alle botten, maar komt het meeste voor in de polsen, heupen, rugwervels en de benen. Veel mensen hebben verder geen symptomen en komen er doorgaans pas achter dat ze osteoporose hebben op het moment dat ze iets breken.

De behandeling

Prednison wordt regelmatig langdurig gegeven tijdens een behandeling van hodgkinlymfoom en verhoogt het risico op het ontwikkelen van osteoporose. Prednison komt voor in onderstaande soorten chemotherapie.

Cytostatica

Chemotherapie

Prednison MOPP, MOPP/ABV, MOPP/ABVD, BEACOPP, COPP, ChlVPP, CCEP, LOPP, EBVP, OEPA, OPA, OPPA, Stanford V

Een andere risicofactor voor het ontwikkelen van osteoporose bij vrouwen is de overgang, ook wel menopauze genoemd. Sommige behandelingen van hodgkinlymfoom kunnen een vervroegde overgang veroorzaken. Hierdoor neemt ook het risico op osteoporose toe. Meer informatie over een vervroegde overgang vindt u op de pagina over vruchtbaarheid.

Wat kan ik doen?

Er zijn veel manieren om het risico op het ontwikkelen van osteoporose te verlagen, bijvoorbeeld:

  • Regelmatige gewichtdragende sporten uitoefenen zoals dansen, hard lopen en touwtje springen.
  • Een calciumrijk dieet. Er wordt dagelijks een hoeveelheid  van 1000 tot 1500 mg aanbevolen. Melkproducten, groenten en vis zijn rijk aan calcium.
  • Voldoende vitamine D. Deze vitamine helpt bij de opname van calcium in het bloed. De huid maakt vitamine D aan wanneer deze in de zon is. Daarnaast zijn er veel voedingsproducten die vitamine D bevatten. Een teveel aan vitamine D kan echter ook schade veroorzaken, daarom is het belangrijk om met een arts te bespreken of het nodig is om extra vitamine D in de vorm van een supplement in te nemen.
  • Niet roken.
  • Niet meer dan 2 glazen alcohol per dag drinken.

Kijk op de pagina screening op osteoporose of u voor deze screening in aanmerking komt en wat dit inhoudt.

Wilt u meer weten?

De Osteoporose Vereniging is een patiëntenvereniging waar u algemene informatie over osteoporose kunt vinden en in contact kan komen met lotgenoten.