De geschiedenis

Thomas Hodgkin

Thomas Hodgkin

Thomas Hodgkin beschreef de ziekte die zijn naam draagt in 1832. Hij was op dat moment arts in London en ontdekte in vijftien patiënten kenmerken van een bepaalde ziekte. Om hier aandacht voor te krijgen schreef hij een artikel waarin hij de gelijktijdige betrokkenheid van de lymfeklieren en de milt in een aantal van zijn patiënten benadrukte. In 1865 beschreef de Britse arts Samuel Wilks dezelfde ziekte en vernoemde de ziekte naar Thomas Hodgkin: de ziekte van Hodgkin.

Later, in 1898, na de ontwikkeling van de microscoop, ontdekten de onderzoekers Reed en Sternberg speciale cellen in alle patiënten met de ziekte van Hodgkin. Deze cellen heten tot op de dag van vandaag Reed-Sternbergcellen. De cellen zijn groter dan normaal en bevatten twee of meer celkernen. De aanwezigheid van deze cellen maakt onder andere het verschil tussen hodgkinlymfomen en de non-hodgkinlymfomen, een verzamelnaam voor de overige soorten lymfklierkanker.

Nog steeds is de naam van Thomas Hodgkin verbonden aan lymfklierkanker. De ziekte van Hodgkin wordt tegenwoordig hodgkinlymfoom genoemd. Dit om aan te geven dat Hodgkin een vorm van lymfklierkanker is. De verzamelnaam van lymfklierkanker is tegenwoordig maligne lymfomen.