Nodi (cysten)

Jaren na de bestraling kunnen er in de schildklier knobbeltjes ontstaan. Deze knobbeltjes worden ook wel nodi genoemd. Nodi is de Latijnse naam voor meerdere knobbeltjes, maar het kan er ook één zijn. Dan spreekt men over nodus.

Snel naar: Wat kan ik doen?

Bij een nodus ontstaat er een zwelling in de schildklier, waardoor de werking in dat deel van de schildklier kan veranderen. Het kan meer hormonen aanmaken, maar ook minder of zelfs helemaal geen hormonen aanmaken. Of er uiteindelijk klachten ontstaan hangt af van de grootte van de nodus.

Het risico

Het risico op het ontwikkelen van een nodus na een bestraling op de hals is 39%. In de algemene bevolking is dit 5 tot 10%. In 95% van de gevallen is een nodus goedaardig. Als de nodus kwaadaardig is spreekt men over schildklierkanker, maar dit komt zeer zelden voor.

Wat kan ik doen?

Wanneer u denkt dat u een nodus heeft is het belangrijk dit verder te laten onderzoeken, aangezien het ook het eerste teken van schildklierkanker kan zijn. Een arts zal met behulp van een echografie de nodus in beeld brengen en met behulp van een naald de inhoud van de nodus bekijken. Een grote nodus moet eventueel verwijderd worden voor verder onderzoek.