Verzwakking van de spieren

Spieren vormen, samen met pezen en kraakbeen, een sterk systeem voor het skelet. Het houdt onze botten op de plaats en zorgt voor de bewegingen die we willen maken door spieren samen te trekken en te ontspannen.

Door een behandeling met radiotherapie kunnen de spiercellen in de spieren beschadigd raken, waardoor spieren hun sterkte verliezen, dunner worden en bewegingen minder gemakkelijk worden. Dit verschijnsel wordt spieratrofie genoemd.

Snel naar: Wat kan ik doen?

Symptomen

Na een bestraling met hoge dosis kunnen de volgende klachten zich voordoen:

  • De spieren in de nek verzwakken of verharden. Dit kan leiden tot een dunne, smalle nek, een stijf gevoel, spierklachten, knikstand van het hoofd naar voren, het hoofd niet meer omhoog kunnen houden en ernstige pijnklachten.
  • Wanneer één kant van het lichaam bestraald is, kan er asymmetrie ontstaan. De ene kant van het lichaam is dikker dan de andere kant van het lichaam.

Deze klachten kunnen kort na de behandeling ontstaan, maar ook pas na 10 tot 30 jaar.

Wat kan ik doen?

  • Door middel van krachtoefeningen kunnen spieren beter hun kracht behouden en zullen de spieren die niet atrofiëren een deel van de taken van de atrofiërende spieren overnemen.
  • Fysiotherapie en -fitness kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Wilt u meer weten?

Op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) vindt u meer informatie over wat fysiotherapie voor u zou kunnen betekenen.