Handboek voor overlevers van kanker

10 november 2014

Ongeveer de helft van het aantal mensen dat kanker krijgt – in Nederland 70.000 per jaar – geneest, of overleeft langdurig. De overlevers weten niet dat de gevolgen van de behandeling op wat langere termijn vaak nog ingrijpender zijn dan het ziekteproces zelf.

In het Handboek vertellen ex-patiënten, medici en psychologen hoe je kunt omgaan met de angst dat de ziekte terugkomt. Hoe je er in slaagt om te leven met vermoeidheid, pijn of een amputatie. Hoe je relatieproblemen te lijf gaat of conflicten oplost met werkgever, keuringsartsen of verzekeringsmaatschappijen. Zolang je ziek bent, is er aandacht voor fysieke ongemakken. Daarna krijgen overlevers vaak te horen: ´Zeur niet, wees blij dat je er nog bent.'

‘Bewegen' tijdens en na de behandeling wordt als een soort haarlemmerolie beschouwd voor alle late gevolgen die ex-kankerpatiënten ondervinden. Het Handboek laat zien dat er meer moet gebeuren. Er zijn inmiddels richtlijnen voor oncologische revalidatie en om de behoefte aan psychosociale zorg op te sporen. Helaas worden deze nog lang niet altijd goed toegepast.

Het Handboek voor overlevers van kanker wil een bron van inspiratie zijn voor iedere ex-patiënt, die beseft dat de ziekte ook kans biedt om te groeien - als persoon en in levenskwaliteit. Het is te bestellen via www.jeroenterlingen.nl.

boek Jeroen Terlingen