Hartklepafwijkingen

De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt door op het juiste moment open en dicht te gaan. Als een klep minder goed functioneert, kan dat klachten veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld erg snel moe en kortademig zijn of pijn op de borst krijgen bij inspanning.

Door een behandeling met radiotherapie op de borstkas kan een hartklep vernauwd zijn of raken, of de klep kan gaan lekken. De meeste klachtgevende klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft, bij de aortaklep en de mitralisklep. Een afwijking aan de hartklep zorgt ervoor dat het hart harder moet pompen en meer kracht nodig heeft om dezelfde hoeveelheid bloed te kunnen rondpompen. Dit kan op den duur leiden tot hartritmestoornissen of hartfalen.

Verder is het mogelijk dat het hart uitzet door beschadiging van de hartspier door chemotherapie. Ook hierdoor kan er ook lekkage van de hartkleppen ontstaan.

Klepafwijkingen die geen klachten veroorzaken of waarvan geen ernstige gevolgen worden verwacht, hoeven meestal niet te worden behandeld. Regelmatige controle kan noodzakelijk zijn.

 

Wilt u meer weten?

Dan kunt u naar de website van de Nederlandse Hartstichting gaan.