Vruchtbaarheid vrouw

Hieronder kunt u lezen op welke manier de vruchtbaarheid kan worden aangetast.

Bij vrouwen is er een kans op:

  • Tijdelijk uitblijven van de menstruatie tijdens en na de behandeling. Vaak komt de menstruatie weer op gang zodra de behandeling is gestopt, maar het kan ook enkele maanden tot jaren duren. Bij vrouwen die jonger zijn ten tijde van de behandeling herstelt de menstruele cyclus zich vaker dan bij oudere vrouwen. Dat komt doordat jongere vrouwen ten tijde van de behandeling een grotere eicelvoorraad hebben. Wanneer de menstruatie uitblijft, hoeft dit niet te betekenen dat u onvruchtbaar bent. Ook zonder menstruatiecyclus kunt u zwanger worden.
  • Onvruchtbaarheid direct na de behandeling kan veroorzaakt worden doordat de eierstokken zo beschadigd zijn dat er geen eicellen meer kunnen rijpen. Ook kan het baarmoederweefsel beschadigd raken, waardoor er geen bevruchte eicel meer kan innestelen. Bij de zwaardere behandelingen met alkylerende chemotherapie zoals een BEACOPP kuur van 8 cycli en radiotherapie in hoge dosis op de onderbuik, is het risico op blijvende onvruchtbaarheid meer dan 60%. Bij kuren als ABVD komt onvruchtbaarheid na de behandeling zelden voor.
  • Zwangerschapsrisico's. Er zijn geen verhoogde risico's bekend voor een zwangerschap na de behandeling voor hodgkinlymfoom. Alleen wanneer de baarmoeder in het te bestralen gebied heeft gelegen is het verstandig om tijdens de zwangerschap extra onder controle te staan bij voorkeur bij een verloskundige of gynaecoloog. Overigens is het risico op aangeboren afwijkingen bij het kind niet verhoogd.